joi, 9 mai 2013

Ziua Astronomiei, 20 aprilie 2013


Ziua Astronomiei a luat ființă în 1973, la initiațiva lui Doug Berger, președintele Asociației Astronomice din California de Nord. De atunci, evenimentul a luat amploare la nivel mondial, iar acum are loc între a doua jumătate a lunii aprilie și prima jumătate a lunii mai, cât mai aproape de primul pătrar. Momentul primului pătrar este preferat pentru a face cât mai vizibile trăsăturile Lunii la o privire fugară.

Anul acesta am ieșit, cu mic, cu mare, pe 20 aprilie, să serbăm împreună cu publicul Ziua Internațională a Astronomiei. Ne-am luat instrumentele, ne-am înarmat cu voie bună și materiale și am ieșit în parcul Herăstrău și la Mall Băneasa.


Instrumente prezente în Parcul Herăstrău
Telescop Newton 130/650mm pe montură EQ2
Telescop Newton 200/1200mm pe montură Dobson
Telescop Newton  150/750mm pe montură EQ3-2
Telescop Maksutov-Cassegrain pe montură EQ3-2
Lunetă solară Lunt-60mm H-alpha pe montură EQ6 pro
Luneta ED 120/1000mm pe montură EQ6 pro
Telescop Schmidt-Cassegrain 9.25" F/10 pe montură EQ5
Lunetă apocromată 88/500mm (foto) pe montură AZ Giro











Instrumente prezente la Mall Băneasa
Lunetă solară PST 40/400mm H-alpha pe montură EQ1
Lunetă 80/900mm pe montură Astro3
Telescop Newton 200/1200mm pe montură Dobson


În prima parte a zilei vremea părea să țină cu noi, însă până la apus norii ne-au dat câteva motive de îngrijorare. Chiar și așa, câțiva trecători norocoși au putut să observe Soarele și petele sale, printre spărturi. La puțin timp după apus norii s-au dispersat, creând condiții favorabile pentru observațiile „nocturne” la piesele de rezistență de pe cerul actual : Luna, la primul pătrar, și Jupiter.


Pregătiri în parcul Herăstrău (foto: Mihai Vlăduț)


Așteptând să vedem Soarele - Mall Băneasa (foto:Adina Iacob , ASUR)

Soarele prin telescop - Herăstrău  (foto: Mihai Vlăduț)


Copiii, o prezență nelipsită în parc, nu au avut nevoie de argumente de convingere pentru a ne vizita colțișorul de parc: simpla mențiune a unor telescoape a fost suficientă pentru a-i atrage către noi. De ei s-a ocupat Cătălin Beldea, de la Știință și Tehnică, cu mult talent am spune, având în vedere entuziasmul și atenția ce se citeau pe chipurile lor. Iar  unii dintre ei s-au remarcat în mod deosebit, având cunoștințe foarte vaste despre lumea în care s-au născut și despre Univers în ansamblu. Și-au meritat premiile cu prisosință.


Împreună cu trecătorii ne-am uitat la Soare - proiectat pe ecran dar și direct prin instrumente specializate și performante, am admirat craterele de pe Lună, ne-am delectat cu benzile și sateliții lui Jupiter, ne-am uitat la imagini 3D, la fotografii facute de colegii din Astroclub dar și de telescoape spațiale, am desenat și am învățat Sistemul Solar, am discutat despre astronomie, astronomi, spațiul cosmic și câte și mai câte.

”Eu voi desena sistemul solar!” (foto: Mihai Curtașu)
”Eu voi modela o planetă” (foto: Mihai Curtașu)
La 5 ani știe că galaxia noastră este o spirală (foto: Mihai Curtașu)
Alexandru Mironov, Marc Ulieriu și Cătălin Beldea, colegii noștri de la Știință și Tehnică (foto: Mihai Curtașu)
S-au spus multe lucruri interesante despre univers (foto: Mihai Vlăduț)

panourile 2D și 3D (foto: Mihai Curtașu)
fotografiile lui Alex Conu (foto: Mihai Rusie)

(foto: Mihai Curtașu)

foto: Mihai Rusie
"Dacă mă străduiesc puţin, se vede luna!" (foto: Mihai Curtaşu)

”Wow! E luna!” (foto: Mihai Rusie)


foto: Mihai Rusie

foto: Mihai Rusie

foto: Mihai Vlăduț


Am fi vrut să le arătăm vizitatorilor și mai multe obiecte de pe cer, dar mai mulți factori au fost nefavorabili: iluminatul stradal din jur, posibilitatea ca impactul vizual să fie minim în cazul observării unor obiecte deep-sky din oraș, mici limitări de ordin tehnic, lumea dornică să vadă Luna și Jupiter fără să fie nevoiți să facă o singură coadă. Oricum, cei mai mulți au plecat foarte încântați de la telescoape, păstrând în memorie câteva imagini de neuitat. 

După estimările noastre, ne-au vizitat în jur de 3000 de persoane. Cert este că printurile s-au dat ca pâinea caldă, oamenii au fost foarte încântați de inițiativă, de modul de primire la instrumente și de explicațiile oferite. Imaginile 3D le-au trezit vizitatorilor interesul pentru spațiu, unii trecând și pe la instrumente să vadă diferența între Luna din poza "spațială" și cea de pe cer.

Senzația serii a fost, pentru cei pasionați de fotografie, posibilitatea de a lua imagini cu aparatele proprii prin instrumente specializate. Sub îndrumarea noastră, doritorii și-au configurat aparatele la setările optime și au imortalizat Luna, surprinzând cadru după cadru. 

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți pe pagina de Facebook a Astroclubului, iar în următoarea perioadă și pe site: Ziua Internațională a Astronomiei - București, 2013
Pentru evenimentul organizat la Mall Băneasa avem și un filmuleț foarte drăguț realizat de Zoli Deak:

Dintre participanţi, din partea Astroclubului, au fost (în ordine aleatoare):
  • La Mall Băneasa: Marian Naiman, Marcel Popescu, Alexandra Duntzer, Mircea Răduţiu, Radu Gherase şi Zoltan Deak
  • În Parcul Herăstrău: Florin Micu, Dan Avasi, Anda Tutica, Loredana Jucan, Dana Borcea, Ovidiu Petrese, Razvan Pârvu, Alex Conu şi Anca Tînc, Mona Constantinescu, Mihai Curtaşu, Mihai Vlăduţ, Mihai Rusie
Pe această cale dorim să le mulţumim încă o dată colegilor de pe forumul Astronomy.ro, care  au răspuns cu mult entuziasm solicitării noastre de a ne însoţi în parc, chiar dacă propunerea a venit din scurt. Şi-au pus la bătaie instrumentele personale cu multă dezinvoltură şi au răspuns tuturor întrebărilor cu mult entuziasm şi pasiune.
Aceştia au fost: Gabriel Corban, Daniel Nicolae, Mihai Dumitrică şi George Bălan.

Acum că Ziua Astronomiei a trecut, ne gândim la ce vom face anul viitor și sperăm să fie un eveniment și mai mare, să atragem și mai mulți oameni. Pe termen scurt însă, sperăm să repetăm figura, cât mai des, nu doar anual și chiar dacă nu în aceeași formulă.


Cer senin!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu