joi, 9 mai 2013

Sărbători de Paști printre stele

Un weekend prelungit, o prognoză meteo favorabilă, perioadă a anului în care temperaturile sunt destul de ridicate... deci de ce să nu profităm pentru a face o mică ieșire în afara Bucureștiului? Iar dacă tot au fost sărbătorile pascale, de ce să nu le petrecem altfel: în mijlocul naturii, înconjurați de stele, admirând frumusețile universului?

Alegerea nu a fost deloc grea...

Am ales Pensiunea Lin, de la Cota 1000 - un loc deja frecventat de câțiva membri la Geminidele din 2012 și care primise voturi favorabile pentru o nouă ieșire. Și într-adevăr cerul nu ne-a dezamăgit: măsurătorile cu SQM-ul au dat valori de 21.2 în prima noapte (3/4 mai) și de 21.5 în a doua (4/5 mai). Valoarea maximă a fost obținută la zenit și spre vest. În toate celelalte direcții măsurătorile au dat valori mai slabe cu câteva zecimi de magnitudine, în principal din cauza poluării luminoase (3 becuri stinghere lângă pensiunea de peste drum, dar suficient de luminoase, lumina din spatele cabanei, mașinile de pe drum - se pare ca DN71 este totuși un drum destul de circulat :) ). În afară de asta umezeala ne-a dat puțin bătăi de cap, iar norii la un moment dat ne puneau răbdarea la încercare.

Fotografiile de mai jos au fost realizate de Zoli, majoritatea în noaptea de 4/5 mai. 

Pensiunea Lin, Cota 1000, Sinaia - în curte ne-am instalat echipamentele

Noi, în noaptea 4-5 mai

Cerul spre Nord
Cerul nordic - constelaţiile sunt foarte uşor identificabile


Cerul spre Vest (şi un avion :) )

Cerul spre Sud - recunoaşteţi constelaţiile?

Pe măsură ce şi ceilalţi participanţi vor prelucra fotografiile lor, le vom posta şi pe acestea pe blog.

Participanți la acest starparty prelungit: Alin Țolea, Dan Avasi și Anda, Zoli, Răzvan Pârvu, Radu Gherase și Loredana Jucan.



Cer senin!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu